Hrajeme.cz

Le Havre

Originální název:
Le Havre
Rok vydání:
2008
Počet hráčů:
1 až 5
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – trvá většinou více než 2 hodiny
Doporučení rodiny:
Tuto hru vám nedoporučujeme, najdou se pro vás lepší hry.
Doporučení hráče:
Určite vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 12481 Kategorie: Štítky: ,

Popis

Nová hra od Uwe Rosenberga, autora nejlepší hry všech dob Agricola. Hráči v přístavu staví lodě a různé budovy, které v průběhu hry přinášejí do hry nové možnosti akcí. V každém tahu hráč buď bere některou surovinu, nebo využije efekt některé z budov ve hře. Suroviny je možné využít buď ke stavbě budov, nebo je výhodně zpeněžit. Kromě toho je třeba na konci každého kola obstarat dostatek jídla pro přístavní dělníky. Zvítězí hráč, který nashromáždí největší bohatství.
Le Havre je bez nadsázky plnohodnotným následovníkem Agricoly. Má výrazně jednodušší pravidla, ale nabízí ještě více hráčských možností.

Další informace

Míra náhody

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Míra interakce

Míra složitosti

Míra humoru

Doporučení rodiny

Doporučení hráče

Výrobci

,

Autoři

– BoardGameGeek
– Pravidla hry Le Havre
– Svět deskových her
– Možnost nákupu na Slovensku.
– Pomocná tabulka pro bodování na konci hry

Recenze

  1. marektomas98

    Povedené Euro. Pořád jsem měl pocit, že mám několik zajímavých možností na výběr.

    + Variabilita díky budovám.
    + Vyváženost
    + Worker placement.
    – Dlouhý set-up
    – Délka ve více hráčích

  2. plecniak

    Jedna z naj hier !

  3. Jiří Aberle

    Jedna z nejlepších her, které znám a jedna z mých nejoblíbenějších. Je vrcholně strategická a zajímavá již pro dva hráče. Je trochu obtížnější a podobná jako Cuba nebo Puerto Rico. Jednoduše řečeno, získávají se suroviny, které se proměňují na jídlo a zboží, které se pak odváží na lodích. K tomuto je potřeba vlastnit vhodné budovy a získávat lepší lodě, které uvezou více zboží. V každém kole však musíte mít i dostatek jídla a někdy celé kolo „zabijete“ tím, že jen sháníte jídlo. Do konce hry není rozhodnuto, kdo zvítězí a někdy rozhodnou až poslední promyšlené tahy, takže napětí až do konce. Nelze u ní proto spěchat a tak se hraje ve dvou hráčích cca 1,5 hod.

  4. mymoslav

    Chvíli přemýšlím, jestli dát 3 nebo 4 hvězdy, ale nakonec dávám 4. Tato hra si to zaslouží. Ta radost manželky, kdy mě poprvé v této hře porazila, se nedá popsat slovy. Hra mi hodně připomíná podnikání v reálném životě: začátky jsou těžké, peněz málo, zadlužení a mastné úroky, otravní zaměstnanci čekající na výplatu, investování a plánování dopředu, za každou chybu tvrdě zaplatíte atd. Jistě, není to hra vhodná na party, není to hra pro lidi, kteří mají rádi rychlé hry plné náhody, na hraní s dětmi také existuje spousta vhodnějších her. Každopádně máte-li podnikavého ducha, rádi vše propočítáváte a milujete hry s malým podílem náhody, je tato hra přesně pro vás. Výhodou této hry také je, že se skvěle hraje ve 2 hráčích.

  5. mulgrew

    Le Havre je náročnější strategická hra.Někteří ji vyčítají nepříliš povedené grafické provedení nebo náročnost přípravy.Na to první si zvyknete a to druhe se dá zjednodušit,pokud vše vždy pečlivě roztřídíte a pak máte připraveno do pěti minut.Obvykle hrajeme ve dvou,hra je dlouha(cca 120 minut),ale to je pro mě plus,mám rada delší hry.Nastudovat pravidla je náročnější,ale po nekolika večerech,kdy pravidla nepustíte z ruky,to zvládnete a pak už nejsou potřeba,veškeré informace jsou přímo na kartách.Krabice obsahuje velké množství herního materialu a je mozné si vybrat ze dvou variant hry.Pro me jedna z nejlepších her,co znám

  6. cSf.Loser

    Tato hra pro mě představuje asi nejhorší herní zážitek. Hra je ošklivá. Téma nudné. Celá hra se hrozně táhne, je to počítací nechutně. Totálně solitérní a defakto se jedná jen o jeden jediný mechanismus a to je worker placement. A to ne, že by jste měli více dělníků a budovali si tak nějaký engin, nene to by bylo moc zábavné. Prostě dostanete jednoho a to je vše. Prostě tohle už nikdy nechci hrát, raději lobotomii mozku.

  7. Luksahol

    Le Havre mě popravdě poněkud zklamal. Je několik věcí, které mu musím po vzájemném setkání vyčíst a kvůli kterému si u mě subjektivně nezaslouží více než 3 hvězdičky.
    Je těžkopádný = počínaje pravidly, přípravou hry, herními principy, prostě vším. Mám rád velmi komplexní hry, složitá pravidla louskám bez potíží, ale učit se této hře pro mě byl duševní porod (myšleno, že mi to šlo opravdu těžko). Některé z mechanik by mohly být plynulejší, manipulace s hrstmi žetonů je ubíjející (existuje aplikace s touto hrou, u které manipulace s žetony odpadá a hned je ta hra plynulejší).
    Mnoho lidí tuto hru bude shledávat velmi dobrou, nicméně já mezi ně nikdy patřit nebudu.

  8. Betty

    Hra je dokonalá, s dcerou si pěkně potrápíme mozkové závity, jen ten čas, co sežere…

  9. MMM

    Vynikající strategická hra

  10. Lenka83

    Tuto hru dostal přítel k vánocům. Nastudoval pravidla, vysvetlil mi oč v té hře jde, ale vubec me to nebavilo. Ze začátku jsem hru hrála s odporem, ale nyní, když chápu kompletně pravidla, a jak se co kupuje, a jak se hraje, tak jsem uplne nadsena… hrali jsme ji nejprve s přítelem sami, ale nyní hrajeme s kamarády i ve 4 hráčích i v 5. Je to sice o něco těžší, ale pokaždé je hra uplně jiná. Jsem z ní opravdu nadšená, chystáme se zakoupit i rozšíření, a také podobné hry, které tady jsou dobře hodnocené.

  11. Kentril

    Ocekaval jsem neco jineho a pravidla me taky znacne prekvapila. Obvykla strategie je, ze vyuzivate (setrite) zdroje, abyste se dostali k lepsim vyhodam a meli vic tahu, vetsi zisky atd.. Tady mi to pripadlo, ze se ze zacatku musite topit v dluzich, aby vam to na konci vubec vyslo. Jako napad neni spatny, nicmene kdybych to mohl prepsat trochu dle vlastnich pravidel, tak by to byla paradni hra s pristavni tematikou. Mam ji ve sve sbirce a pokud se najde nekdo, kdo ji poradne a umi, treba mi to ukaze a hru si zamiluju. Uvidime.

  12. hromadalidi

    Le Havre patří mezi poměrně složité hry, které se nenaučíte během hodiny. Nejlepší je, ostatně jako i u jiných her, pokud Vás pravidly provede někdo jiný. Jinak Vás čeká poměrně delší čas, než se povede všechno nastudovat. Herní mechanismy jsou zajímavé, možnosti a náplň jednotlivých partií také. BOhužel pro mě zůstane asi svět ryb a námořního prostředí stále lehce chladný a sterilní, a takový je pro mě i Le Havre. Špatně řečeno je snad až moc dokonalý. Ve srovnání s jinou hrou stejného tvůrce Agricolou, vyhrává jednoznačně ona, neboť mi přijde i v mnoha ohledech hráčsky přívětivější. Věřím, ale že pro zkušené deskovkáře se bude jednat o správný a dokonale namíchaný šálek čaje. Pro mou osobu, ale nikoliv.

  13. hsmejk

    moc mě to nezaujalo

  14. ladyarcher

    Na tuto hru jsem kdysi žehrala, protože jsem se jí sama pokusila rozložit pro jednoho a brzo jsem to vzdala.
    Nyní tu hru miluju – kamarád mi ukázal jak se hra připravuje bez toho abych u toho četla celý návod, teď už to dáváme během deseti minut.
    Většinou hrajeme ve dvou a i v tomto počtu je hra super. Hráli jsme už i v pěti, je to ještě lepší, protože přijdou do hry nové budovy.
    Raději mám těžší variantu hry, kdy na začátku nemáte skoro nic – dává to větší možnost připravit si strategii.
    Hráčům, kteří mají rádi složitější a promakané hry určitě doporučuji.

  15. cinan

    Suchý, dlouhý, strašlivej setup

  16. Vladislavs2

    dost dobrá hra. Poměr cena/kvalita je super!!

  17. suskma

  18. l.mrac

  19. ZIPaaK

  20. Lukas

  21. Dandy

  22. Lachvos

  23. klasternice


    Základním principem připomíná hra Le Havru hru Agricola (herní materiál, suroviny, sběr surovin, odevzdávání jídla, apod). Ovšem obě hry jsou odlišné a v každé z nich se člověk musí soustředit na jiné věci. Zatímco v Agricole se člověk věnoval budování farmy a shánění jídla, Le Havre je více obchodní hra, ve které také hraje důležitou roli jídlo. Hráči v daném kole se střídají na tahu, celkem je 7 tahů v kole, to znamená že ve dvou hráčích má vždy jeden tahy 3 a druhý hráč tahy 4, v dalším kole se však toto prohodí. V každém kole mají hráči možnost vzít si v každém svém tahu některou z nabízených surovin, které se průběžně doplňují (mezi surovinami najdeme například ryby-které lze také použít jediné jako hotové jídlo, obilí, dřevo, železo, dobytek, jíl apod.) nebo mohou využít některou ze specializovaných budov, které vlastní město či spoluhráč. Za využití budovy se ve velké většině musí zaplatit jídlo nebo peníze. Proto je nejlepší nejčastěji využívané budovy vlastnit, abychom za ně nemuseli platit spoluhráčům a naopak museli spoluhráči platit nám. Mohou se zdé také budovy stavět nebo kupovat (kupovat mohou vždy během tahu, například prvně si vzít peníze a za ně poté ihned koupit budovu) a poté je pronajímat ostatním hráčům. Pomocí budov lze také stavět lodě a na nich poté vyvážet a prodávat suroviny a výrobky. Lodě také slouží hlavně k zásobování jídla, které si hráč musí hlídat, protože jídlo je zde dosti důležitou součástí hry. Nemá-li hráč jídlo, může odevzdat peníze, nemá-li peníze, musí si vzít půjčku, kterou by měl co nejdříve splatit, aby nemusel platit úroky a případně ji do konce hry nezapoměl splatit úplně, protože to by ho na konci hry stálo mínusové body!! Po odehrání daného počtu kol přichází na řadu sčítání veškerých hodnot – peněz, lodí, budov, které hráč vlastní a vyhodnocení vítěze. Oproti Agricole zde bývá bodů více. Zatímco u Agricoly se body pohybují v desítkách, zde body dosahují až stovky (nám se podařilo zahrát i více než 200 bodů). Takže při počítání bodů to bývá občas o nervy a také o pár bodíků a do konce hry a počítání nemusí být jasný vítěz. Hra je velice zajímavá, kreativní, určitě i zaměstná mozkové buňky a také ukrátí dlouhé zimní večery. Ve dvou hráčíčch tuto hru hrajeme většinou okolo dvou hodin, takže je třeba si na ni vymezit více času 🙂 Ale pro mě spolu s Agricolou a Vládci podzemí jedna z nejlepších her, jakou jsem kdy hrála.

  24. ZlObrej

  25. Vašek

  26. rokoko73

  27. j

  28. hrazda

  29. anupinka


    Někteří lidé Le Havre napadají a tvrdí, že se autor pouze opičí po všemi tak uznávané Agricole. Já tam ale vidím podobné pouze 3 věci: 1) nutnost sehnat dostatek jídla, 2) umisťování dělníků na karty, 3) krabice „nabušená“ herním materiálem, ale to snad není nic, co by někomu vadilo ;-). (Před prvním hraním jsem žetony vyloupávala min. půl hodiny :-D). Pravidla hry jsou komplikovaná především kvůli velkému množství karet a akcí, které můžete provádět, ale když se budete snažit, všechno pochopíte a můžete začít rozvíjet svůj podnik, což upřímně vůbec není jednoduché. Hra rozvíjí schopnost věci kombinovat, což se podle mě hodí i v běžném životě. A až se tohle v Le Havre naučíte, bude vás pak při něm rozčilovat leda to, že máte příliš málo času na příliš mnoho možností a udělat všechno prostě nestíháte :-). Doporučila bych ho všem milovníkům Agricoly, ale i těm, kteří ji ještě neobjevili. Le Havre je přece jenom trochu méně náročné.

  30. vaseklu

  31. Jacob

  32. dh

  33. radohu

  34. Cerdav

  35. ivetacek

  36. James Marlow

  37. Patrikhm

  38. Vojta38

  39. Darlin

  40. kalt.w1nd

  41. blackfighter

  42. Davides9

  43. RadimB

  44. ho-le

  45. Petr

  46. Morta

  47. Mazec

  48. bacil

  49. Veroslavka

  50. OIvanic

  51. Petis77

  52. Davides

  53. sefler

  54. kokrdal

  55. colonel

  56. Mirek-Usti

  57. bef

  58. Silvajs

  59. KOLMI

  60. pastelka

  61. honza

  62. orff

  63. hraci

  64. Martin

  65. csfvicek

  66. Neila

  67. Milosh

  68. Bio

  69. slajer

  70. acedrac

  71. Libor

  72. matesbu

  73. drevokocur

  74. toby

  75. Tadži


    Recenze pro portál Topzine.cz, Hana Vítová

    Již výrobou první bárky, kterou spustili vstříc vlnám rybníka, řeky či moře, započala etapa, kdy lidé toužili cestovat na pohupujících se palubách a poznávat neznámé končiny Země. S průzkumnickou érou začala ruku v ruce i ta obchodní, přece jen bylo potřeba financovat nákladné badatelské cesty. Tak vznikaly lodní dopravní společnosti dovážející drahé suroviny a koření z exotických končin. Majitelé lodí začali vydělávat obrovské peníze, a pokud jejich loď kdesi na širém moři nepřepadli piráti, mohli svoje bohatství snadno znásobit.

    Nejdříve se začaly stavět lodě dřevěné. Na stavbu jednoho velkého plavidla kolikrát padla i třetina lesa, z něhož se vybíraly jen ty nejlepší stromy. Bohužel po čase začala trápit námořníky zlá houba dřevomorka, která jim doslova rozežírala koráb pod nohama. V druhé etapě se na vodní hladině objevily železné lodě. Na to aby je nezničil největší postrach železa, rez, je začali výrobci natírat barvami. Loď byla místo, kde námořníci trávili téměř celý život.

    Pokračování recenze na https://www.topzine.cz/le-havre-lodaruv-splneny-sen/

  76. tgrosser

  77. Starosta

  78. technologic

  79. jirikone

  80. Petr

  81. Deth

  82. Tramvaj

  83. Zenitos

  84. Smith-g

  85. Bonifác

  86. Fruiko

  87. norba

  88. Abiosis

  89. Noni

  90. Terw

  91. Joe

  92. darwin

  93. skyfire


    Jak se hraje :
    Hra je často srovnávána s Agricolou a protože Agricolu taky vlsatním, dovolím si několik srovnání. Takže pravidla u Le Havru jsou dle mě daleko lépe napsané než u Agricoly, takže i přes trošku větší složitost není nastudování a hraní Le Havru žádná velká věda. Příprava hry vzhledem k opravdu velkému množství komponentů a karet chvíli zabere. Ve hře jsou malé čtvercové žetonky, které znázorňují různé suroviny (uhlí, ryby, obilí, železo apod.) Tyto žetonky jsou oboustranné, takže druhá strana uhlí znázorňuje koks, druhá stana obilí chleba atd.
    Při přípravě se náhodně z balíčku speciálních budov vybere 6 karet, které budou ve hře použity a náhodně se rozlosuje 7 kartonových kotoučků, které se položí do řady vedle sebe a ty rozhodují v jakém pořadí budou do hry přicházet jednotlivé suroviny, peníze a kdy se bude platit úrok z půjčky. Poté se ještě zamíchají kartičky budov, které budou ve hře k dospozici (podle počtu hráčů) a rozdělí se do tří sloupečků. Tyto tři části přípravy jsou také jediný prvek náhody, který ve hře je. A jelikož je pro všechny hráče společný, dá se říct, že náhoda má na hru hráčů minimální podíl a záleží jen na každém, jak bude hrou postupovat, aby měl na konci nejvíce peněz. Takže se dostáváme k další části a to jak probíhá samostatná hra.
    Na začátku má každý hráč 5 penízků a jeden žeton uhlí. Každý hráč má dřevěnou loďku a dřevěný kulatý žeton. Loďkou se hráči střdavě posouvají po kartonových kotoučcích, kdy právě ten, na který se hráč posune ukáže co se doplní za suorviny. Hráč má pak několik možnosti. Buď si vezme některou surovinu, která se díky pohybům hráčů po kartonových kotoučcích doplňuje, čili když si někdo více kol nevem třeba dřevo, tak se ho tam nashromáždí víc a o to víc je pak výhodnější so ho vzít nebo si hráč nevezme žádnou surovinu a za suorviny v předešlých tazích nashromážděných si postaví nějaku budovu, čili umístí svůj dřevený žeton na budovu stavitelství a staví. Další možnost je dřevěný žetón umístit do nějaké již postavené budovy (své nebo soupeřovy, ale tam mu musí většinou zaplatit jídlem nebo penězi) a provést akci, kterou táto budova umožňuje (upéct chleba, přeměnit jíl v cihly apod.). Toto jsou tři základní možnosti, z kterých hráč může v každém kole provést vždy jednu. k tomu si může hráč během svého tahu koupit za nashormážděné peníze budovu (čili nemusí ji stavět za suorviny, ale koupí ji za peníze). Na konci každého kola, které se skládá ze sedmi tahů hráčů (posouvíní se po kartonových koutoučcíh) proběhne sklizeň a nakrmení. Počet jídla potřebného k nakrmení je vždy napsáno na kartě kola. Po zahrání této fáze, se karta kola otočí a na druhé straně tato karta znázorňuje loď, kterou je možné v následujícím kole postavit. Tato loď poté snižuje množství jídla, které hráč musí na konci kola vyprodukovat a díky lodím se dají také přes budovu lodní společnosti vyvážet (prodávat suroviny).
    Takto nějak hra funguje. Zachytit všechny možnosti je těžké, protože co se týče různých kombinací a možností, jak v téhle hře přijít k surovinám, jídlu a penězům je opravdu mnoho a tady si dovolím opět srovnání s Agricolou, kdy se mi zdá, že i když je Le Havre jednodušší na pochopení a hraní, nabízí daleko víc možností a kombinací co vše může hráč udlěat. Abych nezapoměl, hru vyhrává ten, kdo má na konci nejvíc peněz.

    Délka hry, počet hráčů :
    Pokud nemáte rádi dlouhé hry nebo na hry tolik času, tohle je věc, která bude pro vás znamenat mínus. Hru hraji nejčastěji ve dvou a dá se říct, že když už hru máte v krvi, tak ve dvou se to dá zahrát za hodinu a třičtvrtě. Dále jsme to hráli i ve třech a tam už se herní doba blížila třem hodinám. Tato vysoká délka hry vzniká tím, že během hry se do hry dostává opravdu spousta možností co udělat, takže zatímco na začátku hra docela odsýpá, tak někdy v polovině hry už každý hráč opravdu dost uvažuje a vybírá co bude pro něj nejlepší a hra se začne dost natahovat. V pravidlech je také popsána rodinná varianta hry, která by měla být kratší, ale tu jsme nikdy nehráli. Každopádně ve dvou je hra v pohodě, ve třech už je to na hraně a ve 4 nebo 5 si to nedokážu představit, to už musí být nuda, protože než se hráči ve svém tahu protočí, to budou opravdu minuty čekání. Jinak co se týče hry ve dvou a ve třech, tak co mám odzkoušené, hra je dobrá v obou počtech a v obou případech se hraje výborně.

    Design hry a zpracování :
    Základ tvoří 3 desky formátu A4, na kterých jsou předtištěny políčka pro karty budov, suroviny, karty kol, lodě apod. Ilustrace jsou moc pěkné a věrně dotvářejí atmoféru přístavu. Kvalita desek je standardní. Jediné, co lze vytknout je velikost, protože surovin je ve hře opravdu mnoho a naskládat je na desky aby se nějak moc nemíchaly je um. Co se týče ostatního materiálu (karet, žetonům surovin a peněz…) nemám výhrady. Jsou pěkně ilustrovány a hlavně symbolika na kartách je perfektní. Takže opravdu není třeba brát pravidla a zjišťovat co která z budov dělá a jaké jsou náklady, protože to vše je na kartách zřetelně a srozumitelně vyobrazeno. Asi největší minus hry je pro mě navržení krabice a uložení. V krabici není jediná přihrádka. Takže vše je umístěno ve více než desítce sáčcích. Vzhledem k velkému množství materiálu tento způsob jen prodlužuje déleku nachystání a sbalení hry a mi něco takového k tak dobré hře vůbec nesedí. Neviděl bych problém udělat do krabice najé přihrádky. Ale jak známo, tímto trpí hodně kvalitních her viz. zmiňovaná Agricola.
    Závěr :
    Le Havre je výborná hra, která nabídne hráčům opravdu velké množství možností jak hrát a jak vyhrát. Ve dvou a ještě i ve třech je zábavná, ve více hráčích se musí projevit délka hry a hra se začne táhnout a asi i nudit. Zpracování je dobré krom neexistujích přihrádek v krabici, které chybí jako sůl a také hrací desky mohly být větší. I přes tyto vady je to super hra. Pokud vás baví Agricola, neváhejte.

  94. Duhamuz

  95. Makabi

  96. Goofy

  97. Jan

  98. Kalibulus

  99. Lada

  100. Cindi

  101. rach

  102. sir beki

  103. BuBen

  104. PJ_HB

  105. Betty

  106. Marcovan

  107. Erumoico

  108. omas

  109. iff

  110. Rybka

  111. zeppelin

  112. Ajeenka007

  113. kika

  114. Radobyhrac

  115. Tom a Maca

  116. Pavel

  117. Dušan Takáč

  118. tondakolik

  119. The Hammer

  120. Kabalenka

  121. Tygr

  122. Shaddy

  123. jpmce

  124. DwarfMan

  125. jakub

    Le Havre je po Agricole další ekonomickou strategií, kterou připravil Uwe Rosenberg. Z venkovského statku se však vydáte do rušného přístavu, abyste zde vydělávali obchodem s nejrůznějšími komoditami. Pravidla hry jsou oproti Agricole jednodušší, obsahuje ale větší množství herních prvků a poskytuje více možností pro různé herní strategie. I když hra Le Havre nezpůsobila takové pozdvižení jako Agricola, nasbírala již řadu ocenění. Le Havre je komplexní hra, kterou si rádi zahrají především zkušení hráči.

    Ve hře budete kromě obchodování také kupovat a stavět budovy či lodě. Pomohou vám s tím přístavní dělníci, ale i ostatní hráči, pokud využijí vaši budovu. Každý hráč buduje své obchodní impérium. Uspěje ten, kdo dokáže lépe naplánovat svou „“obchodní““ strategii a účelně využije dostupné zdroje. Zvítězí ten, jehož majetek na konci hry má větší hodnotu. Počítají se všechny vaše budovy, lodě a peníze.

    Základní pravidla se dají shrnout do několika vět: Popojeď lodičkou a doplň do nabídky vyznačené zdroje. Potom proveď svou hlavní akci. Buď si vezmi všechny suroviny z jednoho místa nabídky, nebo pošli dělníka do zvolené budovy, aby pro tebe pracoval (využil akci této budovy, nezáleží přitom na tom, komu patří). Navíc můžeš nakupovat budovy a lodě (jen za peníze) či je prodávat nebo zaplatit půjčku. Náročnější je však proniknout do toho, jak hru dobře hrát. Le Havre vás neustále nutí promýšlet několik tahů dopředu a rozhodovat se, kterou z nabízejících se možností vybrat.

    Le Havre má dvě varianty – zkrácenou a plnou hru. Při prvních partiích doporučuji všem začít zkrácenou variantou. Není to nějaká výuková verze, ale plnohodnotná hra. Varianty se od sebe liší počtem kol a použitím speciálních budov. Příprava hry vám zabere chvíli času, neboť obsahuje větší množství herních komponent. Žetony surovin, karty budov a lodí je potřeba roztřídit podle počtu hráčům a zvolené varianty hry a umístit vše na hrací plán.

    Kdo žije nejblíže u vody, začíná. Provede svůj tah a po něm ostatní hráči. Postavené nebo zakoupené budovy si hráči vždy vyloží před sebe tak, aby je ostatní dobře viděli. Všem totiž umožňují různé akce: získat určité suroviny, proměnit je na jiné, postavit nové budovy či lodě. Vždy po sedmi tazích končí kolo a nastává čas, kdy je potřeba nakrmit přístavní dělníky, přiípadně sklidit. Kdo nemá dostatek jídla, musí prodat některou z budov nebo si může vzít půjčku. Lodě, které hráči vlastní, jim nějaké to jídlo přivezou, a tím jim pomáhají plnit „“vyživovací““ povinnost. Hraje se daný počet kol, podle počtu hráčů. Například ve zkrácené verzi pro dva hráče 8 kol, v plné hře 14.

    Celková herní doba je velmi dlouhá, i při zkrácené variantě bude partie trvat přes dvě hodiny. S počtem hráčů se doba prodlužuje. Jednotlivé tahy hráčů mohou být rychlé. Kdo má s hrou již zkušenost, většinou ví, co chce dělat, a tak dokáže rychle reagovat na změny. Hráči přemýšlející o všech možnostech, mohou hru prodlužovat. Výborná je hra ve dvou či ve třech. Hru ve větším počtu doporučuji těm, kdo již hru znají a zbytečně „“nezdržují““, jinak bude partie velmi dlouhá. Pokud zrovna nemáte spoluhráče, pak vyzkoušejte hru pro jednoho hráče.

    Ve hře je jen málo náhody. Ta spočívá především v rozdělení karet budov v nabídce a v pořadí doplňování surovin. Je tak zajištěna variabilita, takže každá hra bude jiná. Díky odlišným podmínkám budete muset promýšlet nová řešení a postupy. V podstatě všechny informace jsou po prvním kole veřejné – přísun surovin do nabídky, pořadí dostupnosti budov a lodí. Můžete si tedy rozmyslet svou strategii a podle vývoje hry rychle reagovat.

    Hra má velmi příjemnou grafiku. I když obsahuje velké množství žetonů a karet, díky barevnému odlišení a ikonkám se v nich budete dobře orientovat. Při hře si však musíte udržovat pořádek v žetonech surovin, které získáte. Jsou totiž oboustranné – každá strana představuje jinou surovinu, z obilí se například stává chleba, z jílu cihla. Karty ukazují vše potřebné. V případě nějakých nejasností, najedete upřesnění v přehledu budov, který je přiložen k pravidlům.

    Le Havre se vám jen tak neohraje. Díky velké variabilitě bude každá hra novou výzvou. Je to náročnější hra, kterou ocení především zkušenější hráči, a ti, kdo mají rádi obchodní strategie.

    Celou původní recenzi si můžete přečíst na herním webu Frodovy deskové hry.

  126. rix

  127. Ranca

  128. GK_voyger

  129. sirio

  130. Petr Holub

  131. Kuba

  132. Shako

  133. Pelly

  134. greyhound


    Hru Le Havre vlastním od vydání jejího českého vydání a hra splnila mé očekávání. Její základní princip bych přirovnal k předchozí hře jejího autora – Agricole. Obě hry jsou nicméně odlišné a v každé z nich se člověk musí soustředit na jiné aspekty. Zatímco v Agricole se člověk věnoval budování farmy a shánění jídla, Le Havre je více obchodní než budovatelská hra. Hráči se střídají v jednotlivých kolech a postupně se snaží, aby jejich lodní společnost co nejvíce prosperovala. Pro své snažení mají možnost vzít si v každém svém tahu některou z nabízených surovin (ryby, obilí, dřevo, železo apod.) nebo mohou využít některou ze specializovaných budov. Mohou také budovy stavět nebo kupovat a poté je pronajímat ostatním hráčům. Pomocí budov lze rovněž stavět lodě a na ních poté vyvážet a prodávat suroviny a výrobky. Vždy po 7 kolech přichází na řadu „“krmení““, na rozdíl od Agricoly není ale tak těžké, neboť jídlo lze ušetřit pomocí lodí nebo nahradit úhradou peněz. Po odehrání stanoveného počtu kol přichází na řadu sečtení veškerých hodnot – peněz, lodí, budov a vyhodnocení vítěze. Na rozdíl od Agricoly, kde většinou bylo na první pohled jasné, kdo vyhraje, bývají naše partie Le Havru vyrovnanější. A naše celkové hodnocení? Výchozí princip je podobný Agricole, přesto se Uwe Rosenbergovi podařilo stvořit hru s mnoha odlišnými aspekty. Le Havre je velmi podařená hra, kterou hrajeme rádi a vedle některých oddychovek je to hra, která vždy provětrá naše mozkové závity 🙂

  135. Emil

  136. nfo

  137. Bobr

  138. Tarenor

  139. Tacud

  140. Gekon

  141. REM

  142. Rubic(k)

  143. pogo


    Autorem recenze je Láďa Smejkal pro http://www.svet-deskovych-her.cz

    PRVNÍ KRŮČKY
    Le Havre mne velmi příjemně překvapil již při vysvětlování pravidel. V porovnání s obrovským množstvím různého herního materiálu jsou pravidla směšně jednoduchá a po pár minutách vysvětlování můžete začít hrát. Zpočátku jsem přesto měl obavy, jak se s tolika různými typy kartiček a údajů na nich vypořádám.

    DEJ CIHLU K CIHLE …
    Ve hře totiž existuje osm různých základních komodit, které všechny mají ještě vylepšené verze. Fakticky tedy ve hře existuje 16 různých druhů surovin, zboží a jídla. Dále je v každé partii postupně k dispozici několik desítek karet budov (kartičky i karty navíc obsahují různé ikonky a čísla) a čtyři druhy lodí. Naštěstí vše do sebe logicky skvěle zapadá. Po pár kolech máte mechanismy zažité a můžete se soustředit na svůj výsledek.
    Le Havre je námořní přístav a ve hře se hráči pohybují svými loděmi kolem mol, na kterých se shromažďuje zboží. Každé je určeno pouze pro jeden druh. Na první molo se ukládá herní oběživo (franky) a šest dalších slouží pro uložení surovin (ryby, dřevo, jíl, železo, obilí a krávy). Lodě všech hráčů plují pěkně v šiku za sebou. Hráč, který je na tahu, popojede svojí lodičkou na první volné políčko před ostatní lodě a doplní obě suroviny zobrazené na žetonu umístěném na políčku. Nyní si může naložit všechny kusy z jednoho mola nebo využít jednu z volných budov a provést odpovídající akci.

    POSTAV TŘEBA DŮM …
    Na začátku hry hráči nemají sami žádné budovy a mohou využívat pouze veřejné stavby. Pomocí nich mohou stavět další. Každá budova má svoji cenu, za kterou ji může hráč ve svém tahu kdykoliv koupit, a stavební náklady (počet a druh surovin), za které ji lze pomocí akce stavění postavit.
    Postavená či koupená budova sice patří hráči, který ji získal, využívat ji mohou také ostatní hráči. Zadarmo ovšem ani kuře nehrabe a také u většiny budov se za jejich použití platí majiteli drobný poplatek ve francích nebo jídle. Před partií musíte nejprve z balíčku budov vybrat ty správné dle počtu hráčů a zvolené varianty hry (plná nebo zkrácená). Budovy určené pro stavbu jsou před začátkem partie náhodně rozděleny do tří hromádek a v jejich
    rámci seřazeny vzestupně do řady dle svého čísla. Hráči tak mají kompletní přehled o budovách, ale stavět mohou vždy jen budovy na vrcholu každé řady (ty s nejnižším číslem). V plné verzi se kromě standardních budov vyskytuje ještě celý balíček speciálních. Z nich se do hry ale dostanou pouze čtyři. Tyto budovy nelze stavět, pouze koupit a jejich hlavním smyslem je zvýšení variability hry. Najdeme mezi nimi stavby přinášející jídlo (např. Farma), výnosy z prodeje (Rybí restaurace) a spoustu dalších.

    UPEČ TŘEBA CHLEBA …
    Vypadá to jako pohodička, že? Už žádné problémy s jídlem jako v Agricole. Chyba lávky! Marně jste doufali, že tentokrát se shánění jídla vyhnete a budete si v klidu užívat stavění budov. Po každém průjezdu přístavem musívšichni hráči nakrmit svoji posádku a nejspíše nejen tu, protože kolo co kolo hladových krků přibývá. Brzy vám na jejich uživení ryby stačit nebudou, budete je muset alespoň vyudit (vyuzené jsou 2x výživnější) nebo upéci chleba, případně poslat své stádo krav na jatka. Všechny suroviny, které lze sníst, mají na sobě ikonku hrnce obsahující číslo určující hodnotu pokrmu. V případě nutnosti lze potřebné jídlo také zakoupit.

    POSTAV TŘEBA LOĎ …
    Ono by to s uživením bylo všelijaké nebýt záchrany v podobě lodí. Vlastnit loď je v Le Havre velice užitečné. Každá loď vám totiž nějaké to jídlo doveze ze zámoří a nemusíte ho tolik shánět. Samozřejmě čím lepší loď, tím více jídla uveze. Lodě lze postavit v loděnici (což znamená, že nejprve musí některý z hráčů postavit budovu loděnice) nebo koupit. Kupní cena lodi je sice výrazně vyšší než její hodnota na konci hry, přesto se tato investice často vyplatí. Čím dříve loď získáte, tím více jídla vám ušetří. Samozřejmě nemusí zůstat u jedné, ale klidně si postupně pořiďte celou flotilu.
    Lodě lze ve hře použít ještě k vývozu zboží do zámoří, čímž lze vydělat slušný balík. Zejména v závěru hry jde tedy o akci velmi oblíbenou. Samozřejmě i tato akce probíhá prostřednictvím odpovídající budovy. Každá surovina má svoji hodnotu. Ty nejobyčejnější s hodnotou pouhý frank za kus se ani nevyplatí nakládat. Oblíbeným vývozním artiklem jsou krávy (každá za 3 franky) a největší zisk (celých 8 franků za kus) vám přinese prodej oceli. Každá loď má svoji kapacitu a naplnit můžeme najednou klidně celou svoji flotilu. Jen musíte všem dodat dostatek energie na plavbu.

    OD DŘEVA KE KOKSU
    Část surovin má na sobě ikonku žárovičky s číslem, které znamená, kolik jednotek energií tato surovina dokáže poskytnout. Některé akce na budovách energii spotřebovávají. Například k vyuzení ryb budete potřebovat alespoň jeden kus dřeva, na kterém jich vyudíte hned šest kousků (víc se jich ani do udírny nevejde). Pečení chleba je už energeticky náročnější, na každé dva bochníky potřebujete jednu jednotku energie. Pokud jich pečete šest, vyplatí se vám možná spíše zatopit jedním uhlím než spotřebovat tři kusy dřeva.
    Během hry probíhá postupně taková malá průmyslová revoluce, kdy hráči postupně zvyšují efektivitu svých akcí a budovy hojně navštěvované z počátku hry ke konci zejí prázdnotou. Na začátku hry čerpají hráči energii především ze dřeva a jedí syrové nebo vyuzené ryby, ke konci hry spalují koks při výrobě železa a jídlo dováží nebo si pochutnávají na hovězích steacích.

    HODNOCENÍ
    Peníze hýbou světem a také v Le Havre rozhodují o konečném pořadí. Kromě hotovosti se hráčům započtou také jejich aktiva ve formě budov a lodí. Nevyužité suroviny jim jsou naopak na konci k ničemu. Tak co, kdo z vás dokáže na přístavním ruchu vydělat nejvíce a odjet na zasloužený odpočinek třeba jednou z luxusních lodí ve hře?
    Zatím jsem pěl na hru samou chválu. Skvělý dojem trochu kazí půjčky. V běžném životě nás finanční instituce spíše odírají, v Le Havre se chovají k zákazníkům velmi přívětivě. Každý dlužní úpis vám přinese 4 franky, vrácení stojí o frank více. Dokud půjčku nevrátíte, platítekaždé kolo úrok 1 frank nezávisle na počtu půjček. Konstantní úrok umožňuje doslova se vykašlat na shánění jídla v úvodních kolech a věnovat se rozvoji (braní surovin a stavbě
    budov). Díky tomu se možnosti hráčů rozvíjí rychleji než při hře bez půjček a budovy rostou jak houby po dešti. Závěrečná kola pak mohou být ve znamení mohutné těžby uhlí, zpracovávání železa a opakovaného odvozu.

    ZAČNI S TÍM HNED TEĎ
    Le Havre patří mezi opravdu hráčské hry. Různé pořadí políček v přístavu, náhodné rozdělení karet budov a existence speciálních budov dělají každou hru odlišnou. Variabilita hry a široké možnosti hráčů garantují, že se vám hra hned tak neohraje. Budete řešit stále nové a nové problémy a svoji taktiku a strategii vylepšovat a uzpůsobovat aktuální situaci.
    Nejsem zrovna příznivec delších her a partie Le Havre ve čtyřech hráčích se klidně může protáhnout i na tři hodiny. Přesto mi to u této hry z nějakého podivného důvodu nevadí a rád si ji zahraju téměř kdykoliv. Hra výborně funguje ve dvou, ve třech hráčích a pokud nebudete hrát hledmýždím tempem, tak vás nepochybně bude bavit i ve čtyřech a pěti.

  144. Láďa Smejkal

  145. Jaromír Kovařík

Přidat recenzi