Hrajeme.cz

Mysterium

Originální název:
Mysterium (přepracovaná verze polské hry Tajemnicze Domostwo z roku 2013)
Rok vydání:
2015 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
2 až 7
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 10 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra – do 60–90 minut

Katalogové číslo: 13134 Kategorie: , Štítek:

Popis

Mysterium je kooperativní hra, ve které jeden hráč představuje ducha a pomocí karet pomáhá ostatním hráčům určit, kdo byl pachatelem dávného zločinu, kde k němu došlo a jaký předmět posloužil jako vražedná zbraň. Jedná se o krásně zpracovanou hru s výbornou atmosférou, ve které uplatníte především své deduktivní schopnosti.

České vydání vychází z nové edice hry, kterou připravila francouzská společnost Libellud. Původně se jedná o polskou hru Tajemnicze Domostwo z roku 2013.

Související hra:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Odkazy:

Recenze

  1. Grantissimo

    Mysterium je novinkou a zároveň trefou do černého. Ideální spojení vyšetřování a vykládání ,,dixitových“ karet baví jak nováčky ve světě deskových her tak ostřílené hráče.
    Jeden z hráčů se zhostí role zavražděného ducha a snaží se společně s médii (ostatními hráči) přijít na to jak tento zločin proběhl. Kromě úžasného grafického zpracování hra využívá kooperace mezi všemi zúčastněnými a to baví všechny.
    Tuto hru bych doporučil téměř všem. Jedinou limitující podmínkou je snad delší příprava a skvělá hratelnost od tří hráčů (ve dvou se dá také hrát). Pokud nevíte co na dlouhé zimní večery tak neváhejte a staňte se součástí příběhu!

  2. cinan

    Originální propojení Dixitu a Clueda. Ideální ve 4 a víc

  3. BigDeal

    Máte radi Dixit? Budete milovať Mysterium! Nemáte radi Dixit? Možné je, že Mysterium budete milovať aj tak. Ja som sa napríklad Dixitu už značne prejedol, no Mysterium je momentálne moja najobľúbenejšia hra všetkých čias!
    Čo tu teda máme? V Dixite máte nápovedu a snažíte sa k nej priradiť kartičku. Mysterium je naopak – máte kartičku a snažíte sa zistiť, čo by vám asi tak mala napovedať. Kartičky rozdáva duch kedysi zavraždeného človeka, ktorý sa snaží skupinke vychýrených médií odhaliť, kto je jeho dávnym vrahom, kde bol zavraždený a čo bolo vražednou zbraňou. Mysterium je kooperatívna hra, ktorá funguje na výbornú – jeden hráč potichu tŕpne a komunikuje len prostredníctvom obrázkov, zvyšok hráčov do detailu debatuje o tom, ktorý detail na kartičke je ten podstatný. Hodiny ubiehajú, napätie stúpa a zároveň s ním aj zábava. Keď sa vo finále hráčom podarí odhaliť vraha, je to radosť veľká ako pri majstrovstvách v hokeji. A ak prehráte? Nič z toho, stačí rozložiť nové karty a idete znovu. Jedna hra totiž trvá len okolo 45 minút.
    Okrem vysokej hrateľnosti má Mysterium ďalšie dve silné prednosti: silnú tému a nádherné komponenty. Príbeh v pravidlách (vrátane životopisov médií), veštecké gule, rozbité hodiny, vrany, schodisko a v neposlednom rade kartičky – to všetko buduje výbornú atmosféru. Táto hra sa podľa mňa ani obyčajne hrať nedá – nikdy nemáte pocit, že sa iba hráte hru s panáčikmi – vy proste riešite vraždu! Dosvedčuje to aj záver, kedy väčšina hráčov vymýšľa priebeh vraždy na základe finálnych kartičiek.
    Naozaj môžem len odporúčať – je to jednoduché, relatívne krátke, no zabavíte sa ako pri plnohodnotnej mysterióznej detektívke.

  4. jarmuk

    čím více hráčů, tím lepší hra

Přidat recenzi