Hrajeme.cz

Runewars

Originální název:
Runewars
Rok vydání:
2010
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra – více než 2 hodiny

Katalogové číslo: 13157 Kategorie: , Štítek:

Popis

Runewars představují epickou deskovou válečnou hru. Hráči budují své armády a svádějí velké bitvy ve fantasy světě.

Odkazy:

Video:

Představení hry od FFG v angličtině (délka videa: 7:32 min.):

Recenze

  1. cSf.Loser

    Epická záležitost velkých rozměrů. Ve hře se toho děje opravdu spoustu. Za úkol máte shromáždit určitý počet run. Máte několik možností jak se k nim dostat, ale hlavně je získáte pomocí hrdinů, kteří plní různě úkoly. Kromě toho budujete velké armády a obsazujete území, ze kterých čerpáte suroviny a zdroje na další stavbu armád a dalších věcí. Hra je poměrně komplexní a většina věcí se ovládá pomoci karet, základní sadu 8 karet mají všichni stejnou, ale hraj si ji každý v jiném pořadí. Souboj je takový zvláštní pomoci karetního systému a osobně mi to přijde jako nejslabší část hry. Grafika a zpracování je dechberoucí. Pokud bych měl něco vyzdvihnout pak jsou to rozdílné národy a epický pocit a pokud něco uvést jako mínus pak je to karetní souboj a oddělenost části s hrdiny a zbytku hry. Přesto by si to měl každý milovník epických her zkusit.

  2. martin.kdo

    Mám rád hry se silnou atmosférou, a které umí psát příběhy. A tohle ta hra opravdu umí. V krabici toho je opravdu hodně a rozbalené na stole, to vypadá prostě epicky. Hrajeme povětšinou v restauraci (ve čtyřech hráčích je mapa poměrně veliká a taky při hraní stihnete jedno jídlo). Lidi kolem nás pravidelně žasnou a chodí se ptát co že to je.
    Ve hře můžete hrát za jednu ze 4 naprosto odlišných ras. Hraje se na maximálně 7 herních let, jeden rok má 4 kola – roční období. Na začátku se vyhodnotí karta ročního období a hráči si tajně zvolí, co budou dělat. Přesouvat jednotky útočit, dobývat, sklízet, verbovat, shánět podporu, posilovat moc, nebo budovat opevnění. Karty se pak najednou odhalí a postupně vyhodnotí. Cílem hry je na mapě najít a obsadit území na kterém se nachází dračí runy. Pokud má hráč dostatek run, musí si tato území udržet po dobu jednoho roku, aby vyhrál.
    Hra je nesmírně obsáhlá, a způsobů jak získat runy je nemálo. Občas vám ji třeba jen přihraje karta ročního období, jindy o ni musíte absolvovat obrovské bitvy za cenu nemalých ztrát. Rozhodně vám hra zdravě zavaří hlavu při vymýšlení strategie, kterak se kam dostat a jestli máte dostatečně velkou armádu, abyste porazili soupeře. A jestli třeba nemá v ruce nějakou kartu výhody, která vám může zhatit vaše plány. A situace na mapě se mění s každou změnou ročního období.
    Hra poskytuje opravdu epický zážitek z hraní, a velmi jednoduše vás dokáže vtáhnout hluboko do děje. Herní doba ve 4 zkušenějších hráčích je asi 5 hodin. Ty ale utečou, ani nebudete vědět jak… Hra je dobře vyvážená ve 2,3 i 4 hráčích, a vzhledem k tomu, že mapa bývá pokaždé jinak sestavená, žádná hra není stejná. I to, že se za každou rasu hraje jinak vám zaručí, že se hra jen tak neohraje.
    (První hru, kdy jsem se chtěl jen naučit pravidla, jsem zkoušel se sestrou (36let), která před tím, žádnou větší deskovku nehrála. Nechala se umluvit na 20 minut. Po hodině a půl se přišla 7letá neteř shánět, kde má mámu. Vydržela další hodinu čekat, kdy bude mít mamka toho pegase. Po dohrání si sestra myslela, že jsme hráli maximálně 30 minut a ne 3 hodiny. Takovou má ta hra sílu)

Přidat recenzi