Hrajeme.cz

Machi Koro

Originální název:
Machi Koro
Rok vydání:
2012 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
2 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 8 let.
Doba hraní:
Středně dlouhá hra – 30 až 70 minut

Katalogové číslo: 13137 Kategorie: , Štítek:

Popis

Machi Koro je jednoduchá kostková hra, ve které pomocí karet různých typů budov postupně budujete město. Hod kostkou určuje, které budovy přinesou vám, ale i soupeřům výnosy. Například modré jsou produkční a přináší příjem kterémukoliv hráči, zelené jsou továrny a obchody a dávají příjem pouze aktivnímu hráči,  červené restaurace vynáší majiteli v tahu ostatních hráčů, fialové jsou instituce, které přináší aktivnímu hráči poplatek či jiný zisk od soupeřů. Zvláštní jsou žluté budovy, představují dominanty. Postupně si budujete fungující město, protože jen tak můžete postavit čtyři drahé dominanty. Zvítězí totiž ten, kdo je postaví jako první.

Související hra:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Autoři

Výrobci

Míra složitosti

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Návod (délka videa: 10:09 min.):

 

Recenze

  1. Svob

    Hezká čistě kostková hra. To znamená hra čistě o náhodě. Zde je ale náhoda převedena do zábavnější podoby. Kupujete budovy které mají nějaký efekt při padnutí konkretního čísla. V základní hře jsou všem přístupné všechny budovy hned od začátku. Tento výběr není ani nikterak velký. Z tohoto důvodu nakonec všichni budou hrát velice obdobně a partie se moc lišit nebudou. Velkým neduhem hry v základní verzi hry jsou červené karty, které ve větším počtu hodně škodí ostatním hráčům. Takže když člověk chce dokáže jinému hráči docela uškodit. hru doporučuji jen v případě s rozšířením.

    +
    Povedena grafika
    Zajímavý výběr budov
    Rychlé partie, bez zbytečných prostojů
    Jednoduchá pravidla


    Hra je čistě o náhodě.
    Malý počet budov.

  2. cinan

    hezká, vtipná, svižná hra. Sice nic super originálního, ale má prostě „šmrnc“.
    Ideální startovní hra pro nehráče a pro rodiny s dětma !!

  3. Aendil

    Je to krásna hra vtedy, ak si chcete zahrať niečo zábavné, ale pritom nestráviť mnoho času vysvetľovaním pravidiel. Hre som dal tri hviezdičky pre ohromný podiel náhody. Zisky sú dané hodom kocky (alebo kociek). Kto hral Osadníkov z Katanu tak vie, že keď padne 7x za sebou dvojka (najmenej pravdepodobné), tak to fakt pokazí hru. No a u Machi Koro je to rovnaké. Určite odporúčam hrať s rozšírením. Rozdiel oproti základu je ten, že budovy prichádzajú do hry postupne. Takže ak má niekto šťastie „iba“ dva-tri kolá, tak nevykúpi jeden druh budov. Za mňa dobrá hra, užili sme si kopec srandy, i keď ovplyvniť víťazstvo ide v menšej miere.

  4. Miaou Driver

    Ahoj. Za mne super. Ideální hra pro rodinu s malými školáčky a tchýní, protože má krásnou grafiku a jednoduchá pravidla. Na druhou stranu se ale hra příliš rychle neohraje, protože se dá vyzkoušet několik strategií, jak vyhrát. Velkou výhodou vidím v tom, že jsou všichni zapojeni do hry i během tahu ostatních hráčů, protože jejich hod kostkou, může přinést zisky i Vám. Takže to není tak, že si jeden staví půl dne město a ostatní zívají nudou a netrpělivě čekají, až přijdou na řadu. Navíc hra je malá a levná, ideální koupě na letní dovolenou.

  5. jarmuk

    s rozšířením moc hezká rodinná hra

  6. k.a.tu.li.nka

    Jednoduchá kostková hra, kdy číslo, které hodíte, ovlivní, kolik financí a od koho získáte. Graficky pěkná hra, zajímavý herní princip (kapesní osadníci), krátká herní doba, nicméně sada budov, které lze pořídit, je celkem obyčejná a nemá zajímavé efekty. Pravidla jsou jednoduchá, vhodné i pro rodiny s menšími dětmi. Pokud vás tato hra zaujme a chcete si opravdu zahrát, doporučuji rovnou pořídit rozšíření. Dobré i ve dvou, ale ve vícero hráčích je hra zajímavější.

    + jednoduchý princip
    – malá variabilita budov v základní hře, ačkoli se dají koupit budovy pokrývající všechna čísla, pořád je to jen otázka náhody

Přidat recenzi