Hrajeme.cz
DomůKatalog herKooperativní hraRobinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově

Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově

Originální název:
Robinson Crusoe: Adventure on the Cursed Island
Rok vydání:
2012 (české vydání 2016)
Počet hráčů:
1 až 4
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Velmi dlouhá hra do 180 minut
Doporučení pro náročné hráče:
Určitě vyzkoušejte, neměla by uniknout vaší pozornosti.

Katalogové číslo: 13032 Kategorie: , Štítek:

Popis

Kooperativní hra Robinson Crusoe je založena na literární předloze, ale k příběhu přistupuje velmi volně. Také vás ale zavede na opuštěný ostrov a zažijete různá dobrodružství a boj o přežití. Budete se muset potýkat s divokými zvířaty i nepřízní počasí, budovat přístřeší, hledat potravu, získávat zbraně, nástroje pro každodenní život, ale také plnit různé úkoly podle zvoleného scénáře.

České vydání hry nabízí osm různých scénářů vč. bonusových scénářů King Kongův ostrov a Livingstone. V každém scénáři zažijete nové dobrodružství – například budete mít za úkol shánět dřevo na vybudování signální vatry, prozkoumat opuštěné vesnice domorodců nebo se vypořádat s erupcí strašlivého vulkánu. Buďte si jisti, že vás hra zadarmo rozhodně vyhrát nenechá.

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Recenze

  1. acedrac

    + fantastické spracovanie so špeciálnymi kockami
    + inovatívny mechanizmus (hra reaguje presne podľa ťahov hráčov)
    + veľká obtiažnosť
    + nutnosť spoločného plánovania, ktoré umocňuje pocit kooperácie

    – niektoré scenáre sú „matematické“, kedy prepočítavate, koľko zbraní vyrobiť do ktorého kola a pod.

    Atmosferický worker-placement s krutou obtiažnosťou, kedy vás môžu zarezať nielen kocky, ale aj nesprávne plánovanie akcií. V tejto hre musíte fakt robiť len to najnutnejšie. Dobrodružstvá nabité emóciami robia z tejto hry herný klenot. Navyše k hre vychádzajú, okrem oficiálnych, aj bezplatné scenáre na stiahnutie.

  2. cSf.Loser

    Skvělá a povedená kooperativní hra. Téma ze hry přímo dýchá a grafika je skvělá. Líbí se mi, že je ve hře několik scénářů a tedy pokaždé se hraje na něco jiného. Máte jiné vynálezy k dispozici. Super je na hře také to, že se často můžete rozhodnout, zda vás hra z karet pojede hned a nebo to odložíte, karta se zamíchá a hra Vás pojede později, ale mnohem více. Vše je krásně tématické a hra je velice náročná co se vítězství týká. Z mého pohledu by si ji měl zkusit každý milovník her. Dle mého názoru má hra 2 nevýhody. Jedna je otevřenost veškerých informaci a tedy problém dominantního hráče a druhá je poměrně velká závislost na kostkách. Pokud Vám to padá, tak je hra procházka růžovou zahradou a pokud ne, tak se hra téměř nedá dohrát.

  3. Aendil

    Konečne kooperatívna hra, ktorá nedovoľuje ANI JEDNEJ postave sa flákať. Fakt to musí byť dokonalá spolupráca od začiatku, inak Vás – ako to povedať slušne – čakajú ťažké noci v snehovej búrke mimo tábor, kedy ráno zistíte, že už vlastne ani nežijete.
    Mínusom hry je riziko skĺznutia určitých hráčov – stretégov – k extrémnemu plánovaniu. No a potom sa z toho stáva vlastne solitérna hra, kde kolegovia hrajú iba štatistov a pohybujú figúrkami.
    Keď to však ošetríte na začiatku, tak Vám hra ponúkne skutočnú výzvu prežitia a unikátnu znovuhrateľnosť, ktorá Vás chytí a nepustí – „Do prčic, ten tutoriál už na PIATY pokus musíme dať!“

  4. Skullow

    Hra je naprosto super! Hrál jsem ji převážně ve dvou hráčích. Shodli jsme se, že hra je lehce depresivní. Z počátku to vypadá na jednoduché a lehké vítězství, avšak z ničeho nic se vše začne bortit jak chýše z klacíku při tajfunu. Ve více hráčích taky super. Bohužel jak to u koop her bývá, občas se najde někdo kdo se jen veze na rozhodnutí ostatních a hru si tak neužije. Za mě top zábava a těším se na další hraní.
    komponenty pěkně zpracované, herní mechanika nenáročná na vysvětlení a pochopení. Mohu jen doporučit.

  5. MrGerar

    Velmi zdařilá kooperativní hra o přežití. Vyzkoušel jsem ve hře jednoho, dvou i čtyř hráčů a musím říci, že hra celkem flexibilně reaguje na libovolný počet hráčů, i když hráči vždy musí zvolit jinou strategii. Ač má hezký „rodinný“ název, hru bych doporučil spíše zkušenějším hráčům, i když do rodinného kruhu jí lze vzít také.

    Hlavní klady:
    – lze hrát obstojně v jednom hráči
    – téma je dobře zpracováno (karty událostí, kostky, lov, atd.), opravdu je zde tendence „vžít“ se do příběhu
    – hra je velice krásná i po grafické stránce
    – různorodé scénáře -> každá hra má jiný cíl
    – hra je dobře vybalancovaná – z počtu 6 scénářů mám na kontě 4 výhry a 2 prohry -> není přehnaně těžká, ale ani vám nedá výhru zadarmo

    Hlavní zápory:
    – v případě hry více hráčů se může stát, že se vedení ujme jeden hráč, který prakticky hraje za všechny (hráči jsou pouze pracovní síla a nerozhodují sami za sebe)
    – hra působí dojmem, že čím více hráčů, tím větší obtížnost
    – ne příliš jasná pravidla (dohledával jsem na internetu některé ne úplně vysvětlené pasáže)
    – na první pohled velice dlouhá, nepřehledná a těžká pravidla -> ovšem po vyzkoušení jsem zjistil, že mechanismy jsou vcelku jednoduché -> ve výsledku jich nebylo potřeba, myslím že to spíše hře škodí

  6. Pundlich

    Zkoušel jsem hrát sólo a je super, že i taj je tato hra velmi zábavná. Moc se mi líbí téma a herní mechaniky.

  7. M0rte

    Úžasná kooperativní hra, které zabere necelé 2 hodiny hraní (když nepočítáte přípravu a úklid 😀 ). První hry jdou trochu pomaleji, je zde totiž poměrně hodně věcí, které si musíte zapamatovat, takže opakovanému nahlížení do pravidel se nevyhnete, ale rozhodně to stojí za to. Už při třetí hře nám to krásně odsejpalo a vcítění se do scénáře bylo snadné. Obrovskou výhodou je znovuhratelnost, herního materiálu je tolik, že i když hrajete opakovaně jeden ze 7 scénářů, hra je vždycky jiná. Jednoznačně doporučuji a rozhodně se nenechte odradit vyšší pořizovací cenou, s touhle hrou vás čekají hodiny a hodiny super zábavy, takže 5 z 5.

  8. Senjorota

    Dobrá kooperativní hra, celkem obtížná dá vám zabrat 🙂

  9. Shaman

    Velmi slušná kooperativní hra s dobře nastavenou obtížností (bez pomoci psa jsou některé scénáře opravdu výzva) a zajímavým tématem. Název je trochu matoucí vzhledem k tomu, že hra sleduje osudy až 4 trosečníků pokaždé s jiným scénářem a vždy bez Robinsona. Pravidla jsou jednoduchá, všechno do sebe dobře zapadá, funguje a nudit se nebudete.Komponetny jsou dobře zpracované, grafika je vážně dobrá a všechno je přehledné. Co mě ovšem trochu mrzí jsou schopnosti některých postav, které jsou občas zbytečně drahé, nebo špatně využitelné (v praxi jsme používali víceméně jen stavitele a průzkumníka a jednu schopnost vojáka) a mě osobně chybělo sžití s charakterem nebo úkolem samotným. Pokud máte rádi kooperativní hry mohu jen doporučit. Osobně si hru rád kdykoliv zahraju, ale ve sbírce ji asi mít nemusím. V naší skupině ale patří rozhodně k oblíbeným. (3,5/5).

  10. calmien

    Velmi dobrá kooperativní hra s tématem Robinson Crusoe. Hra má hezky graficky zpracované komponenty, i když kvalita kartiček by mohla být trochu lepší, na okrajích se začnou velmi rychle odírat, ale není to zase tak hrozné.
    Pravidla hry jsou vcelku jednoduché, ale né uplně dobře napsané, naštěstí je na internetu ke stažení faq, ve kterém všechny nejasnosti najdete.
    Hra jako taková, má velkou obtížnost, ale to k dobré kooperativní hře patří. Skvěle hratelná jako solo hra, ve 2 a 3, 4 lidech ideální. Vše je krásně spojeno tématem a budete mít pořád pocit, že každé kolo je pro vás to poslední kolo na pustém ostrově 🙂

  11. Kjuba

    Třemi slovy: Nejlepší kooperativní hra. Proč? Úžasná atmosféra v jednom hráči i ve dvou i ve třech, ve čtyřech jsem hru zatím nehrál. Krom toho v základní hře 6 (7) scénářů v základní hře k tomu navíc nové vznikají i od autora hry i od fanoušku, a každý scénář je jiný, V jednom se snažíte zachránit z opuštěného ostrova, v dalším řešíte záhadu prokletého ostrova, a ještě v jiném jste dobrodruh na způsob Indiana Jonese a utíkáte z ostrova. K tomu úžasná variabilita hry, každé připravena hra je v něčem jiná. Ať už jsou události co se stanou, čí nápady které můžete zrealizován v předměty, čí zvířata s kterými budete bojovat nebo třeba události, které se stanou, když jdete vykonat akci. Hra mně rozhodně potěšila. Jako minus bych viděl pouze v dlouhém přípravy hry, asi tak 15 minut, a že hra je někdy dost těžká, ale o to větší radost je když se podaří scénář vyhrát.

Přidat recenzi