Hrajeme.cz
DomůKatalog herTematická hraTalisman: Dobrodružství meče a magie (revidované 4. vydání)

Talisman: Dobrodružství meče a magie (revidované 4. vydání)

Originální název:
Talisman (Revised 4th Edition): The Magical Quest Game
Rok vydání:
2007 (české vydání 2015, nové vydání 2020)
Počet hráčů:
2 až 6
Věk:
Hra je určena pro dospělé hráče a pro rodiny s dětmi od 12 let.
Doba hraní:
Dlouhá hra do 90 minut

Katalogové číslo: 13029 Kategorie: Štítky: , , ,

Popis

Talisman je legendární desková hra na hrdiny, která vyšla již ve 4. edici. V této jednoduché RPG má každý hráč svou postavu, kterou vylepšuje v průběhu hry, získává nové předměty, bojuje s nestvůrami, ale i ostatními hráči. Kdo je dostatečně silný, může se vypravit do středu hrací desky, aby získal Korunu moci a zvítězil nad ostatními hráči. Ve hře je poměrně hodně náhody, kterou reprezentují kostky a karty, ale ta do této hry patří. První edice vyšla již v roce 1983.

Související hry:

Další informace

Počet hráčů

Věk hráčů

Doba hraní

Počeštění

Rok vydání

Výrobci

Hra/Rozšíření

Články na Hrajeme.cz:

Pravidla:

Odkazy:

Video:

Videorecenze Deskofobie (délka videa: 11:41 min.):

Recenze

  1. SFINGO

    +grafické zpracování
    +klasická hra na hrdiny
    +spousta postav
    +spousta nepřátel
    +velice jednoduché na naučení
    +povinnost pro fandy fantasy
    -málo rozšíření v češtině
    -u některých postav není úplně jasné, kdy co mohou provést ( bard, vrah) a jak co funguje
    -málo pestré vybavení
    -ze začátku hraje velkou roli náhoda

    klasika všech klasik co se týče her na hrdiny. Jednoduchá pro začátečníky, lehce pochopitelná. Až tedy na pár vyjímek, které jsem vypisoval. Rozšíření je veliké množství, bohužel v českém jazyce jsou zatím snad jen dvě. Skvěle se dá hrát v jakémkoliv počtu hráčů a rychle ubíhá. I když celkově hra trvá dost dlouho, tak má dost spád.Navíc výborná oddychovka. Co více dodat

  2. Tomy35

    Prostě klasika. Poprvé jsme ji hráli na základní škole a i teď po 20 letech v bnovém kabátku neomrzí!
    Hra je snadná, kostka, pohyb, interakce v podobě události, nepřítele, předmětu či pomocníka. Zdokonalení postavy a hurá pro korunu moci. Zní to opravdu snadně, ale zážitky, které nastanou nezapomenete. Jít se do chrámu modlit se dvěma životama, hodit dvě jedničky a s úžasem zjistit, že jste zemřeli, nebo kdy Vám obr lidožrout sežere jednorožce k obědu. Pokud si pomyslím na žánr fantazy, je talisman mou první myšlenkou.

  3. Wolvik

    Co k talismanu říct. Jedna z prvních her, která se objevila a tehdá to bylo skutečně něco. Principy jsou velice triviální, v podstatě hod kostkami a posouvání po herním plánu. Kdo první dosáhne středu vyhrál, připomíná vám to něco? Hodnocení je subjektivní a pouze koresponduje se současnou dobou. Před X lety to byla pecka, dnes, už bohužel v mnohém překonané a v návalu her zapadlé. vzpomínky zůstavají.

  4. Grantissimo

    Talisman! Opravdu jste o něm ještě neslyšeli dost? Nu tak poslouchejte.

    Jedná se o jednu z legendárních deskových her. Je velmi stará a prověřena mnoha generacemi. Vyrůstalo na ní mnoho dítě a ještě více tatínků.

    A teď ke hře. Hra jako taková je velmi snadná. Po hodu kostkou otáčíte kartu událostí. Totéž provádí hráč po Vás a tak dále. Ano není to strategicky náročná hra ba naopak, ale to vůbec nevadí, Talisman Vám to vynahradí. Ve hře se chopíte jedné z nepočítaně postav. Je libo mnich, zloděj nebo čarodějka? Pravá vřava teprve začíná, když se celá tahle cháska snaží získat korunu moci a tím ovládnout celou říši.

    Hra je, jak už jsem zmínil, velmi jednoduchá a vhodná pro začínající deskovkáře. K tomu přidejte špetku fantasy, pár ropuch, smrt hrající v kostky a vznikne Vám jedna z her, které prostě musíte mít. Kdybyste hledali zápory možná nemožnost dostatečně taktizovat, ale to je tak asi vše. Ještě je třeba zmínit opravdu úchvatné grafické zpracování, které Vás doslova učaruje (možná právě v ropuchu, hm?).

  5. cSf.Loser

    Zcela náhodná hra, řekl bych vytuněné člověče nezlob se. Ve hře se defacto rozhodujete jen jestli půjdete vlevo nebo vpravo. Sice vylepšujete postavu a celkově je to takové dobrodružství pro malé. Nějaká ta interakce tam je, pokud tedy máte to štěstí a kostky vás svedou dohromady. Prostě hra, které mi vůbec nic neříkala. Možné k pivu zábava na celou noc.

  6. Kantry

    Snad nejlepší stolní hra všech dob. Hodně jednoduchá a ne moc dlouhá, ale neuvěřitelně zábavná. Talisman by mohl vyučovat hratelnost. Zatím hráno pouze bez rozšíření, ale snad se k tomu brzo dostaneme.

  7. Nairine

    Pre mňa najlepšia hra ku ktorej sa vždy rada vraciam. Túto 4.edíciu som si kúpila hneď ako začala vychádzať a to vďaka tomu že som hrala aj predošlé staršie vydanie (papierové figúrky, trošku menej farebný hrací plán). Hra je jednoduchá no zároveň zábavná. Určite vhodná pre začiatočníkov. Skvelé je, že každá hra je iná vďaka množstvu postáv (ktoré sa rozšíreniami obohacujú o nové) a taktiež vďaka veľkému množstvu kartičiek udalostí. Zabil Vás niekedy napríklad anjel? 😀 Hra je určená pre 2 až 6 hráčov. Ale v tomto prípade platí ako z názvu „SPOLOČENSKÁ HRA“ vyplýva – čím viac Vás je tým väčšia zábava. Hra sa určite predĺži, ale zažijete viac udalosti a pobijete sa aj medzi sebou (ak chcete). V menšom počte Vás zväčša zabije nešťastie ťahania kartičiek udalosti :), alebo hra prejde príliš rýchlo, čo je škoda na toľko možností. Ak je niekto fanúšik fantasy a chce jednoduchšiu hru na večer, kde netreba zbytočne taktizovať rozhodne odporúčam !

  8. matrosh

    Talisman patří dnes už mezi klasické hry a existuje v několika různých edicích. Je pravda, že to není hra nějak náročná na přemýšlení, na druhou stranu je jednou z nejlepších variant her na téma dobrodružného putování. Člověk si tuto hru, narozdíl třeba od zaklínače opravdu užije. A lze jí hrat dost dlouho aniž bz se ohrála.

  9. Orel91

    Nedávno se k nám dostala hra Talisman a musím říct, že grafické zpracování je opravdu nádherné. Teď k samotné hře.
    Hra Talisman je velice snadná a nenáročná hra, ve které je vaším cílem najít legendární talisman, dojít s ním na posvátné místo a pak zabít všechny ostatní hráče. V průběhu hry házíte kostkou a pohybujete se po mapě, která je rozdělena na tři okruhy. Vnější, střední a vnitřní (v jehož samotném středu je pak ono posvátné místo). Čím více se blížíte ke středu, tím jsou jednotlivá pole nebezpečnější a náročnější na zdolání. Každé pole na mapě vyvolá nějakou akci, nejčastěji otočení karty z dobíracího balíčku, pomocí které hráči buďto získávají předměty a pomocníky, nebo odhalují nestvůry se kterými musejí bojovat, či potíže, kterým musejí čelit.
    Jak jsem již psal výše, hra je velice snadná a tudíž je vhodná i pro mladší hráče. Samotná má pak dobré tempo a je zábavná. Bohužel, ohraje se poměrně rychle, protože u ní opravdu není moc nad čím přemýšlet, avšak i tak se u ní zabavíte o po mnoha hrách, převážně díky velkému množství unikátních postav, za které lze hrát, z nichž každá má své vlastní speciální schopnosti.
    V současné době má hra mnoho rozšíření, bohužel zatím jen v angličtině, ale do budoucna určitě dobrý potenciál pro více zábavy a zpestření samotného základu.

Přidat recenzi